Ograničena indikacija za lijek Tecentriq

20. September, 2018  •  Apoteke
ogranicena-indikacija-za-lijek-tecentriq_1080274014
Kompanija Roche Beograd nosilac dozvole za lijek Tecentriq, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) uputila je pismo zdravstvenim radnicima o ograničenju indikacije za lijek Tecentriq u liječenju lokalno uznapredovalog ili metastatskog urotelijalnog karcinoma kod odraslih pacijenata koji nisu pogodni za terapiju koja sadrži cisplatin.

 

Preliminarni podaci iz kliničke studije koja je u toku (IMvigor130) pokazuju kraće preživljavanje uz monoterapiju lijekom Tecentriq u poredjenju sa hemioterapijom koja sadrži platinu kada se lijek primjenjuje kao prva terapijska linija za liječenje pacijenata sa urotelijalnim karcinomom čiji tumori pokazuju nisku ekspresiju PD- L1.

S obzirom na navedeno, ograničava se indikacija za primjenu lijeka kao prve terapijske linije za liječenje urotelijalnog karcinoma. Lijek se sada kao prva terapijska linija za liječenje urotelijalnog karcinoma smije koristiti samo ako tumor pacijenta pokazuje visoku ekspresiju PD-L1, i to:

Tecentriq je kao monoterapija indikovan za liječenje lokalno uznapredovalog ili metastatskog urotelijalnog karcinoma kod odraslih pacijenata:

– koji su prethodno primali hemioterapiju koja je sadržala platinu ili

– za koje se smatra da nisu pogodni za liječenje cisplatinom i čiji tumori pokazuju ekspresiju PD-L1≥5%

Nema promjena kod primjene lijeka nakon prethodne hemioterapije.

 

Izvor: Pharmanetwork.rs