loading icon

BLOG

Blog Apoteke.me objavljuje stručne tekstove: Klasičnih/ farmaceutskih apoteka; Prirodnih/ biljnih apoteka i Drogerija na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem apoteka i drogerija, razne novitete i ostale opšte informacije.


baner image

Silymill® kapsule – pouzdani prijatelj Vaše jetre!

26/10/2022

Jetra ima važnu uloga u metabolizmu, varenju, detoksikaciji i eliminaciji materija iz organizma, pa je njeno pravilno funkcionisanje od vitalnog značaja za dobro zdravlje. U ćelijama jetre (hepatocitima) vrši se metabolizam svih materija, skladište se glikogen, masti, minerali, vitamini, vrši detoksikacija krvi, metabolizam mnogih ljekova, sintetišu žučne kisjeline, albumini, lipoproteini, faktori zgrušavanja krvi...

 

Najčešća oštećenja i bolesti jetre mogu biti prouzrokovani neadekvatnom ishranom, pretjeranom upotrebom alkohola, toksinima, infektivnim agensima i parazitima. Najčešći uzroci masne jetre su povećan unos masti i šećera, povećana sinteza masti i njihova smanjena eliminacija, kao i pretjerana upotreba alkohola.

Masna jetra se može prevenirati usvajanjem zdravih životnih stilova, što podrazumijeva pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, prestanak konzumiranja alkohola i hepatotoksičnih ljekova. U zaštiti jetre i prevenciji njenih većih oštećenja, mogu se koristiti i biljni hepatoprotektivi koji najčešće sadrže standardizovani ekstrakt ploda badelja (sikavice).

Silymill® je dodatak ishrani koji sadrži standardizovani ekstrakt ploda badelja (sikavice) i ekstrakt herbe hajdučice. Aktivni sastojci ekstrakta ploda badelja su snažni antioksidansi, štite spoljašnju membranu ćelija jetre i sprečavaju oštećenja koja mogu nastati usled različitih agenasa, a istovremeno stimulišu sintezu proteina i na taj način omogućavaju brzu regenaraciju oštećenih i formiranje novih ćelija.

Pored zaštitne uloge, ekstrakt ploda badelja ublažava simptome poremećaja varenja sa osjećajem punoće, nadutosti i nadimanja.

Aktivni sastojci ekstrakta herbe hajdučice ublažavaju različite gastrointestinalne tegobe kao što su: dispepsija, bolovi i grčevi u stomaku, nadimanje, privremeni gubitak apetita. Gorki i aromatični sastojci utiču na bolje stvaranje i izlučivanje žuči.

Silymill® je prirodna pomoć u zaštiti, detoksikaciji i regeneraciji ćelija jetre. Efikasno ublažava tegobe izazvane oštećenjem jetre (usled nepravilne ishrane, pretjerane upotrebe alkohola, upotrebe nekih ljekova, profesionalnih trovanja...). Može se koristiti i kao pomoćno sredstvo u liječenju hroničnih inflamatornih bolesti jetre i ciroze jetre. Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, ublažava i tegobe uslovljene poremećajem varenja.

 

Pretražite crnogorske apoteke u kojima možete pronaći Gavez gel Instituta „Dr Josif Pančić“.

 

Izvor: Institut Dr Josif Pančić